Triko ürünlerin iplikleri oldukça hassas yapıdadır. Ürünlerin formunu koruyabilmeleri için yıkama sıcaklığına dikkat etmek oldukça önemlidir. Yüksek su sıcaklığı giysinin çekerek küçülmesine sebebiyet verebilir. Soğuk su ise istediğiniz temizlik performansını yakalamanıza yeterli gelmeyebilir. İdeal sıcaklıktaki su ile yıkama yapabilirsiniz. Triko etekleri hassas yıkama yöntemiyle temizlemeniz doğru bir seçim olacaktır.
Deterjan seçiminde de özenli davranmak gerekir. Ürünlerin renk ve formunu uzun süre muhafaza edebilmeleri için hassas temizleyiciler seçebilirsiniz. Ağartıcı içeren, ağır kimyasal ürünler triko eteklerinize zarar verebilir. Yün deterjanı kullanarak ürünlerin temizliğini başarılı biçimde gerçekleştirebilirsiniz.
Gardıropların garanti parçalarından olan triko eteklerin bakımına yapısı gereği hassasiyetle yaklaşmak gerekir. Bu noktada söz konusu eteklerin ne şekilde yıkanması gerektiği merak konusu olur. Triko etek makinede ya da elde yıkanabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta su sıcaklığı ve kullanılacak deterjandır. Elde yıkarken mümkünse sıvı formlu yün şampuanlarını tercih etmeniz gerekir. Çamaşır makinesinde yıkayacaksanız hassas yıkama programını seçmeniz önerilir. Deterjan olarak da yine sıvı ya da toz formdaki yün deterjanlarını kullanabilirsiniz. Yüksek devirde sıkma yapmamaya ve 40 derecenin üzerinde bir sıcaklık ayarı seçmemeye dikkat edebilirsiniz. Bu ürünleri makinede triko pantolon, kazak ve bunlar gibi diğer hassas ürünlerle birlikte yıkayabilirsiniz. Renk değişimine sebep olabilecek parçaları da ayırmaya özen gösterebilirsiniz. Triko eteklerinizi makineye atmadan önce ters çevirmeyi unutmamalısınız.
Triko eteklerin kumaş yapısını korumak ve uzun süre ilk günkü gibi keyifle giyebilmek için yıkama ve bakım talimatlarını doğru uygulamak gerekir. Söz konusu ürünleri yıkamak için en uygun yöntem çamaşır makinesinin hassas programıdır. ‘Triko etek kaç derecede yıkanır?’ sorusu da merak konusudur. Bu iplik yapısına sahip etekleri ılık suda yıkamak temizliği için yeterli gelebilir.
Hassas programda yıkamak iplik yapısı ve dikiş üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmeye yardımcı olur. Renk solmasının önüne geçmek için de hassas ayar ve özel deterjanlar kullanmaya özen göstermek gerekir. Yıkama sıcaklığının 30-40 dereceyi geçmemesine dikkat etmeniz de önemlidir.Triko eteklerin nasıl kurutulması gerektiğini de düşünebilirsiniz. Bu ürünleri yayarak, sıkma yapmadan asarak, havalandırarak ya da makinede kurutabilirsiniz. Yayarak kurutmak için düz bir zemin ve havadar bir ortam seçebilirsiniz. Sıkmadan asarak kurutma yapacaksanız ürün üzerindeki fazla suyu akıtmanız ve askılığa düzgünce yerleştirmeniz yeterlidir. Burada dikkat etmeniz gereken husus ürünün suyun oluşturduğu ağırlıkla uzayarak sarkmasını engellemektir.
Havalandırarak kurutmada ürünü askılığın iki ya da üç teli üzerine mandal takmadan yerleştirebilirsiniz. Makinede kurutma işlemine başlamadan önce eteğin içini dışına çevirin. Kurutma sıcaklığını düşük tutun. Yüksek sıcaklıkta kurutma yaparsanız eteğin çekip küçüleceğini aklınızda bulundurabilirsiniz.
Triko eteklerin boyunu kısaltma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu durumda ürünü kesmemek gerekir. Keserek kısaltmaya çalıştığınızda iplik attığını ve ürünün formunun bozulduğunu görebilirsiniz. Kısaltma işlemi etek uçlarından içe doğru katlama yöntemiyle yapıldığında daha sağlıklı sonuçlar alınabilir. Eteğin formu korunur ve ilmek atarak sökülme problemi ile karşılaşma riski ortadan kaldırılabilir. Triko etek boyu kısaltma işleminin yetkin kişilerce yapılması tavsiye edilir.
Triko ürünler narin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle yıkama ve kurutma kadar ütüleme adımında da dikkatli davranmak gerekir. Triko etekler yapıları gereği ütü istemese de zaman zaman bu işlemi yapmak zorunda kalabilirsiniz. Eteğinizi tersten ütülemeye özen göstermeniz önemlidir. Bu sayede yanma ve deformasyon riskini en düşük seviyede tutabilirsiniz. Yüksek sıcaklıkta ütüleme yapmaktan kaçının. Ütü bezi kullanarak ipliklerin ve renklerin zarar görmesini önleyebilirsiniz.
Trikodan yapılan etek, kazak, pantolon gibi giyim ürünlerinde çekme sık rastlanan bir durumdur. Bunun en büyük nedeni yıkama ve bakım adımlarının doğru uygulanmamasıdır. Triko eteğin çekmemesi için dikkat edebileceğiniz bazı noktalar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
· Triko eteği elde ya da makinenin hassas ayarında yıkayın.
· Sıvı formdaki yün deterjanlarını tercih edin.
· Yıkama sıcaklığının 30 ya da 40 derecenin üzerinde olmamasına özen gösterin.
· Ağartıcı, çamaşır suyu kullanımından kaçının.
· Ürünü kurutmak için mümkünse sererek kurutma yöntemini seçin.
· Ütüleme işlemini tersten yapın.
· Ütünün yüksek ayarda olmamasına dikkat edin.
· Kurutma makinesini kullanacaksanız düşük sıcaklıkta kurutma programını seçin.
Bunların yanı sıra saklama koşullarına da dikkat etmek gerekir. Sadece çekme değil ürünlerin formunu korumak için de bu kurallara uymak önemlidir. Triko eteğinizi uzun süre giymeyecekseniz düzgünce katlayarak ya da süngerle desteklenmiş askılara asarak muhafaza edebilirsiniz. Saklamadan önce ürünün tamamen kuru olduğundan emin olmanız da gerekir. Nemli bırakılan ürün deforme olabilir, koku ve küf gibi istenmeyen durumlar gözlemlenebilir.
Günlük yaşamda sık kullandığını triko eteklerin kirlenmesi ve lekelenmesi oldukça doğaldır. Hassas bir yapıya sahip olan triko eteklerinizin lekelenmesi sizi endişelendirebilir. Bu durumdan kurtulmanın doğal ve pratik yöntemleri bulunur. Lekenin türüne göre temizleme işlemlerini uygulayarak eteğinizi keyifle giymeye devam edebilirsiniz. Örneğin triko eteğinizde çay ya da kahve lekesi oluştuysa beyaz sabun kullanarak temizliğini yapabilirsiniz. Lekeli bölgeyi ıslatıp beyaz sabunu sürdükten sonra ürüne zarar vermeden hafifçe çitilemeniz lekenin çıkması için yeterli olacaktır.