Bahar aylarının en özel parçalarından olan trençkotlar bakımı özen gerektiren parçalardan biri. Toprak tonlarında, soft ve açık renklerin hakim olduğu trençkot modası renk renk trençkotlarla bambaşka anlamlar kazanmaya da başladı. Birbirinden farklı tarzlarda, çarpıcı trençkot modellerini sokak modasına uygun şekilde kombinleyebilirsiniz. Trençkotlar her ne kadar şık ve zarif duruşlarıyla göz kamaştırsa da bu zarafeti korumak oldukça özen gerektirmektedir. Daha çok açık renklerin hakim olduğu bu parçaların temizlikleri zaman zaman zorlayıcı bir konu halini alabilir. Serin yaz akşamlarında ya da havaların her an değişim gösterebileceği bahar aylarında şıklığınızı ve konforunuzu daima ön planda tutmanıza yardımcı olan bu parçaları daha detaylı inceleyelim.
Sıklıkla su geçirmez özelliğe sahip kumaş materyalleri kullanılarak tasarlanan trençkotlar, kumaşlarına göre çeşitli temizlik farklılıkları gösterir. Genellikle gabardin, süet ve denim kumaş türlerinin tercih edildiği trençkotların her biri farklı yöntemlerle temizlenmelidir. Derinin işlenmesiyle elde edilen süet ile kot trençkotun temizliği de leke çıkartma yöntemi de çok farklıdır. Süet trençkotunuzu temizlemek için ilk önerimiz kuru temizlemeye vermenizdir ancak böyle bir vaktinizin olmaması durumunda özel süet fırçalarından faydalanabilirsiniz. Uzun vadede süet trençkotunuzun temizlik sırasında yıpranmasını engellemek için kuru temizlemeye vermenizi mutlaka öneririz, küçük aksaklıklar ya da zaman sorunu söz konusu değilse tabi. Süet trençkot oldukça şık, zarif ve konforlu bir kullanım sunmasından dolayı tercih edilebilirliği oldukça yüksek bir modeldir. Kot trençkotlar ise süet trençkotlara oranla temizliği çok daha kolay parçalardır. Etiketlerinde yer alan çamaşır yıkama talimatlarına göre temizliğini kolayca yapabilirsiniz. Ancak mutlaka yıkama sırasında ceplerini kontrol edip, ters çevirmenizi öneririz. Kolay temizlik imkanı sunmasının yanı sıra spor bir imaja sahip olan denim parçalarla sokak modasına da şıklığınızda katkı da bulunabilirsiniz. Ancak bu spor imajın bir dezavantajı vardır. Sıklıkla konforun ön plana çıktığı bu parçalar çok daha sık kirlenirler. Bu da onların çok daha sık temizlik işlemlerine maruz kalmasına yol açar. Arkadaşlarınızla sahil kenarında buluştuğunuz hafta sonunda çimen lekelerinin trençkotunuzda yer ettiğini görmek canınızı biraz sıkabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka kuru temizleme yönteminden faydalanmalısınız, böylece kıyafetlerinizin lekelerden arınırken yıpranmasını da önlemiş olursunuz. Tüm bunların dışında kumaşların yıkama sırasında çekme ihtimali de bulunmaktadır. Her kumaş değil, ancak birçok kumaş ilk yıkamanın ardından az da olsa form olarak değişiklik gösterebilir, böyle bir riske girmek istemiyorsanız güveneceğiniz bir kuru temizlemeciyle anlaşmanızı tavsiye ederiz.
Trençkotlarınızı devamlı olarak yıkamak ya da kuru temizlemeye vermek onların daha erken eskimesine yol açar. İhtiyacınız olduğunda yapmanızı öneririz, kumaşlar ne kadar farklı özellikler sergileseler de ne kadar sık yıkamaya maruz kalırlarsa o kadar hızlı eskirler. Beklenmedik lekelerin ortaya çıkması durumunda ise lokal temizlikler yapmanız mümkündür. Ilık su ve kimyasal içermeyen sabunlarla lekenin olduğu bölgeyi özel olarak temizleyebilir ve böylece parçanın tümüne yıkama işlemi uygulamadan çözüme kavuşabilirsiniz. Temizliğin tamamlanması için en önemli noktalardan biri de ütüdür. Ne kadar şık olursa olsun ütüsüz bir trençkot sizi darmadağın ve özensiz gösterecektir. Bu sebeple, trençkotunuzun kırışıklıklarını gidermeden giyinmenizi ve şıklığınıza gölge düşürmenizi istemeyiz. Ütü yapmaya zaman ayıramayacağınız yoğun bir tempoya sahipseniz ütü istemeyen kumaşlar kullanılarak tasarlanan trençkotları incelemenizi öneririz. Ancak, ütü isteyen bir trençkotunuz varsa ilk önce kumaş türüne göre bir yol izlemelisiniz. Ütü oldukça hassas bir iştir, parçaların şıklığını öne çıkarttığı gibi yıpranmalarına da yol açabilir. Bu sebeple ilk olarak elinizdeki ürünün kumaş yapısına uygun ütüleme talimatlarına ulaşmalısınız. Kot trençkotunuzun temizlik bakımı gibi ütüleme işlemi de oldukça kolaydır. Ütünüzün ısısını ayarladıktan sonra kolayca işlemi tamamlayabilirsiniz, ancak birçok trençkotun kumaş yapısı oldukça hassastır. Ütünüzü hassas ayara getirerek, ısısını düşük seviyede tutunuz. Buharlı ütüleme yapmanız oldukça önemlidir. Her yerine eşit şekilde buhar vererek ütülemeniz ürünlerinizin kolayca ütülenmesini ve yıpranmamasını sağlayacaktır. Ancak dilerseniz eski bir yöntem olan nemli kumaşlardan destek alma yöntemini de deneyebilirsiniz. Hafif nemli, ince bir kumaşı trençkotunuzun üzerine düzgün bir şekilde yerleştirerek ütü ile arasına nem bombası yaratacak bir dokunuş sunabilirsiniz. Böylece nemli kumaş yumuşak bir ütü yapmanızı sağlayacaktır.
Her kumaşın kendi özelliğine göre yıkama yapılmasını önermekle birlikte, genellikle hassas ayarları kullanarak tüm kumaşları zarar vermeksizin temizlemeniz mümkündür. Lekeli parçalar hariç birçok ürününüzü 30 derecede yıkayabilirsiniz. Ancak trençkotlar tıpkı tül ve perdeleriniz gibi ekstra hassas yöntemlere ihtiyaç duyar. Ön yıkama yapmaksızın, suda bekletme seçeneğini aktif hale getirerek 30 derece trençkot temizliğinizi yapabilirsiniz. Zamanınız varsa en iyi temizleme şekli elde yıkamadır. Ilık su ve kimyasal madde içermeyen sabunlar kullanarak trençkotunuzu hassas bir şekilde temizleyebilir ve yıkama hasarlarından koruyabilirsiniz. Makinada gerçekleştireceğiniz temizlemelerde ise sıkma devri en çok dikkat etmeniz gereken noktadır. Sıkma devri ne kadar yüksek olursa kuruması o kadar hızlı ancak ütülenmesi bir o kadar zor olacaktır. Pratik yöntemlerle şıklığınızı ve konforunuzu aynı anda korumanızı öneririz.