Kıyafetlerin çekmesi, her kumaşın ısıya duyarlılığı ve bakımıyla doğrudan ilişkilidir. Eğer kıyafetlerinizin kumaşlarına uygun bakım ve temizlik gerçekleştirmezseniz, giysilerinizin hasar görmesine neden olabilirsiniz. Bu hasar, bazen minik yırtıklar, bazen renk solması ve bazen de kumaşın çekmesi şeklinde kendini gösterebilir. Kıyafetlerin çekmesini önlemek için yıkama talimatlarına dikkat etmek ve kumaş türlerine uygun yıkama yöntemlerini uygulamak önemlidir.
Kıyafetlerinizin çekmesini önlemeniz için gerekenler ise oldukça basittir. Öncelikle, kıyafetlerinizi yıkama talimatlarına uygun olarak temizlemeli ve farklı kumaş türlerini aynı yıkama talimatıyla yıkamaktan kaçınmalısınız. Bu basit önlemlerle, kıyafetlerin çekmemesini uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Kumaşların yıkanınca çekmesinin bazı sebepleri vardır. Bunlar hem üretici hem de kullanıcı kaynaklı faktörler olabilir.
Yukarıdaki faktörler kıyafetlerin çekmesine ve küçülmesine sebep olur.
Çekme yaşanan kumaş türlerinin başında pamuklu kumaşlar gelir. Üretici tarafından doğru ve kaliteli üretim sağlanmasa kumaşta çekmeler yaşanır. Kaliteli ve doğru şekilde üretilen pamuklu giysiler eğer kullanıcı dikkat göstermezse yine çekme yapabilir. Keten, yün, ipek ve kenevir kumaşlarda da yıkama ve bakım talimatlarına uyulmaz ise kıyafetlerin çekmesi gözlemlenir. Kıyafetlerinizin kullanım ömrünü uzatmak ve deforme olmasını engellemek için üreticinin belirttiği yıkama ve bakım talimatlarına uymanız gerekmektedir. Örneğin triko pantolon aldınız, ürünün yıkama talimatlarına uygun bakım yapmamak kullanım ömrünü kısaltacaktır.
Doğru bildiğimiz yanlışlardan bir tanesi de sıcak suda yıkanan kıyafetlerin daha temiz olacağıdır. Kıyafetlerimizi yüksek ısılarda yıkayarak hijyen sağladığımızı düşünürken aslında kumaşlara zarar veririz. Örneğin, kadın triko gömlekler ve atletler gibi hassas yapıya sahip kumaşlar yüksek ısıda deforme olabilir ve eski formuna geri dönemeyebilir. Bu yüzden üreticiler, kumaşların özelliklerine göre yıkama talimatlarında yıkama ve kurutma derecelerini belirtir.
Neredeyse tüm kumaşlar 30 ila 40 derece yıkanabilir ve makinadan temiz çıkar. Yapılan araştırmalar, kıyafetlerin çekmesinin 30-40 derecede olmadığını gözlenmiştir. Ancak triko bluzlar ve kazaklar gibi elastik kumaşların, 40 derecenin üzerinde ısıya maruz kalmaları durumunda deformasyon yaşadığı görülmüştür. Bu nedenle, bu tür kıyafetlerinizi yıkarken etiket üzerindeki talimatlara uymanız büyük önem taşır.
Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.
Kıyafetlerinizde çekme yaşanmaması için düşük ısılarda ve kısa devirde yıkama yapmanız gerekmektedir. 40 derecenin üzerinde gerçekleşen yıkamalarda kıyafetlerinizde çekmeler oluşabilir. Hatta yüksek ısıda yıkama kadar yüksek ısıda kurutma yapmak da kıyafetlerinizin çekmesine sebep olur. Örneğin, kadın trençkot veya ceketlerinizi 30 derecede yıkadıysanız, bu ceketleri 90 derecede kurutursanız yine çekme yaşanır.
Kıyafetlerin çekmesini önlemek için yıkama talimatlarını iyi okumanızı öneririz. Eğer kurutma yapmamanız önerilirse kurutma makinesine atmayın. Bazı kıyafetlerin yıkama talimatında elde yıkama yapılması önerilir. Eğer kıyafetiniz için elde yıkama yapılması öneriliyorsa çamaşır makinesi ve kurutma makinesine atmayın. Kıyafetlerinizi uzun süre ıslak ve nemli bırakmayın.
Ne yazık ki çeken bir kumaşı eski haline getirmek mümkün değildir. Bir kere yanlış yıkanan, yüksek ısılara maruz kalarak çeken kıyafetlerinizi bir daha eski haline getiremezsiniz. Çekme payını kaybeden ve kullanıcı hatası ile çekme yaşayan kıyafetler için geri dönüş yoktur diyebiliriz.
Ürünü yıkama talimatlarına uygun yıkayıp, kurutmanıza rağmen üründe çekme yaşandıysa hemen üretici firma ile iletişime geçiniz. Üretici hatası nedeniyle yaşanan çekmelerde kıyafetin üreticisi sorumluluğu alarak mağduriyeti gidermekle yükümlüdür. Sorunu mağazaya bildirdikten sonra ürününüz incelenmek üzere fabrikaya gönderilir. Burada ürünü inceleyen üretici, kıyafetlerin çekmesinin üreticiden mi yoksa kullanım hatasından mı kaynaklandığını belgelendirir. Şayet üretimden kaynaklı bir hata ise mağduriyetiniz giderilir. Kullanım hatası ise sizlere bir sonraki ürünlerinizde aynı sorunu yaşamamız için açıklama metni gönderilir.
Tüm süreçleri tamamladığınızı ve kullanıcı hatası nedeniyle çekmiş kıyafetinizi kurtarmaya çalıştığınızı düşelim. Çekmiş kıyafetlerinizi yıkama talimatlarına uygun şekilde yıkatın. Düşük devirli bir sıkma yaptırmaya özen gösterin ve nemli kıyafeti uçlarından çekiştirerek kumaşı açmayı deneyin. Kıyafetinizi silkeleyerek asın ve doğal ısı ile kurumasını izin verin. Kurutma makinası yapmayın. Bu yöntem size birkaç santim bir genişlemeye sağlayabilir, lakin kıyafetiniz eski haline tam anlamıyla dönmeyecektir. Bu süreçte Mısırlı 1951 ile yeni ve kaliteli giysilerle tarzınızı yenileyebilirsiniz. Geniş ürün yelpazemizle, ihtiyaçlarınıza uygun şık ve rahat kıyafetleri keşfedin.