Her kadının gardırobunda yer alan bin bir emekle seçilen abiyeler, genellikle bir kez giyilir. Düğün, nişan gibi özel gün etkinliklerinde tercih edilen abiye kıyafetler bir kere giyildikten sonra bir başka etkinliğe kadar dolaptaki yerini alır. Aldığınız günkü gibi giymek istediğiniz abiyelerinizi ise doğru koşullarda saklamanız gerekir. Doğru şekilde bakımı yapılmayan ve saklanamayan abiyeler ise tekrar kullanmak için uygun olmayabilir.
Peki, sadece özel günlerde giydiğiniz bu özel kıyafetleri nasıl saklamalısınız?
Abiyeler genellikle günlük kıyafetlerden farklıdır. Çünkü özel günler için üretilen bu özel giysilerin hem kumaşları hem de üzerinde kullanılan aksesuarları özel bakım ister. Uzun bir abiyenin uzun süre askılı kalması elbiseye zarar verebilir. Tam tersi abiyenizi katlayarak kaldırmanız kumaşın kırışmasına da sebep olabilir. Bu yüzden giymesi aşırı keyifli olan abiyelerinizi doğru şekilde saklamanız gerekir.
Abiyelerinizi giydikten sonra muhakkak temizletmelisiniz. Sonuçta bir etkinle uzun saatler üzerinizde kaldı. Gerek ter gerekse mekândan aldığı kirle abiyenizi olduğu gibi kaldıramazsınız. Temizlenmeden kaldırılan abiyelerde oluşan lekeler çıkmaz ve kumaş zamanla hasar görebilir. Temizleme işlemi için abiyelerinizin yıkama talimatlarına uymanız gerekir. Elde yıkma önerilen kıyafetleri elde, kuru temizleme önerilen kıyafetleri kuru temizlemeye vermelisiniz. Talimatına uygun yıkma ve bakımı yapılmayan abiyeleriniz zarar görebilir. Doğru şekilde yıkanan ve kurutulan abiyenizin ütüleme kısmına geçebilirsiniz. Eğer kuru temizleme yaptırdıysanız zaten kıyafetiniz size ütülü teslim edilecektir. Elde yıkama yapıldıysa ütülerken çok dikkatli olmalısınız. Ütünüz orta ayarda ve az buharlı olmalıdır. Abiyenizin kumaşının zarar görmemesi için yüksek ısıya maruz bırakılmaması gerekir.
Abiyelerinizi kaldırmadan önce kuru olduğuna emin olmasınız. Üzerinde taş ya da işleme varsa bunların tadilatlarını da yapabilirsiniz. Böylece kıyafetinizi bir sonraki giyişinizde ışıltısını kaybetmemiş olur.
Abiyeler pamuklu kumaştan üretilmez bu yüzden kumaşın hacmini kaybetmeyecek alanlarda saklamanız yani sıkıştırmamanız gerekir.
Abiye kıyafetlerinizi nem ve rutubetten uzak alanlarda sıkıştırmadan saklamanız gerekiyor. Bu yüzden elbise kılıflarını kullanabilirsiniz. Genellikle nefes alan kumaşlardan üretilen elbise kılıfları abiyenizin hava almasını da olanak verir. Naylon ya da plastik elbise kılıfları kumaşın nefes almasını engelleyerek abiyenize zarar verebilir. Bu yüzden pamuklu kumaştan üretilen ve nefes alan bir elbise kılıfı seçmenizi öneriyoruz.
Tertemiz bir şekilde kılıfa koyduğunuz abiyenizi nem, rutubet, küf ve tozdan uzak bir yerde saklamalısınız. Hacimli bir abiye ise kesinlikle sıkışmamasına ve üzerine yük binmemesine özen göstermelisiniz. Ara sıra abiyenizin kılıfını açarak havalandırmalısınız.
Abiyelerinizi askıda tutmanız gerekir. Abiyenizin ağırlığı etek uçlarında ise elbisenin deforme olmaması için etek uçlarını havaya kaldıracak bir askı daha ekleyerek elbise kılıfında saklayabilirsiniz. Abiyenizin kırışmasını önlemek için muhakkak askılı saklamanız gerekir. Yeniden giymek istediğiniz zaman ütü ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Abiyeler özel üretilen giysilerdir. Kumaşları ve üzerindeki taşları ile özel bakım isterler. Yıkama talimatlarında verilen yönlendirmelere uygun şekilde bakımı ve temizliği yapılmalıdır. Genellikle kuru temizleme önerilir. Elde yıkama önerilen abiyeleriniz için suyun sıcaklığı ve kullandığınız deterjan önemlidir. Bu yüzden içerisinde leke çıkarıcı kimyasallar bulunmayan deterjanlar tercih edebilirsiniz. Düşük ısıda ve elde narin bir yıkama yapmalısınız.
Abiyenizdeki lekeleri çıkarmak için leke çıkarıcı mendilleri kullanabilirsiniz. Genellikle leke oluştuğunu fark ettiğiniz anda lekeye müdahale ederseniz, kumaşın içine işlemesini engelleyebilirsiniz.
Abiye elbiseleri ütülemek hassas bir iştir. Özel kumaşlardan üretilen abiyeler yüksek ısıya buhara dayanamazlar. Elbisenizin deforme olmasını engellemek için ütünüzün ısı ayarını düşürmeniz gerekir. Ütü masası üzerinde orta ısıda, hafif buharlı bir ütüleme yapabilirsiniz. Hatta kumaşın direkt olarak ısıya maruz kalmasını engellemek ya da üzerindeki taşlara zarar vermemek için elbisenizi tersten ütülemeyi deneyebilirsiniz. Üzerinde taş ya da pul gibi detaylar bulunmayan abiyeleriniz üstüne hafif nemli ince bir örtü serebilir ve onun üzerinden ütüleme yapabilirsiniz. Böylece ütünün sıcaklığı direkt olarak kumaşla temas etmemiş olur. Ütüleme işlemini oldukça dikkatli yapmalısınız. Aynı nokta üzerinde uzun süre beklememelisiniz. Uzun süre ısıya maruz kalmak kumaşa zarar verebilir