Tıpkı her kumaşta olduğu gibi triko kıyafet bakımı da özenli bir şekilde yapılmalıdır. Yıkama, kurutma ve ütüleme esnasında kumaşın zarar görmemesi için dikkat edilmesi gereken bir takım temel kurallar mevcuttur. Bu püf noktalara dikkat edilerek yapılan triko kıyafet bakımı sayesinde ürünleriniz; kumaş zarar görmediğinden dolayı daha geç eskir. Kısacası kıyafetlerinizin ömrü uzarken, görünüşü ise tıpkı ilk günkü gibi kalır. Bu yüzden kullanıcılar tarafından “triko nasıl yıkanmalı” ve “triko nasıl ütülenir” gibi soruların cevabı büyük bir merak konusudur. Yazımızda Mısırlı 1951 olarak, tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Bakım aşamasındaki en sık karşılaşılan soruların başında “trikolar nasıl yıkanır” yer alır. Trikolar hem makine hem de elde kolaylıkla yıkanabilir. Fakat yıkama aşamasındaki en önemli nokta sıcaklık ayarıdır. Yüksek sıcaklıkta yıkanan modellerde çekme ve küçülme gibi sorunlar ile karşılaşılabilir. Çok soğuk su ise kirlerin yeterince temizlenmemesine sebebiyet verir. Bundan dolayı ortalama 30 derece sıcaklıkta yıkanması uygundur. Sıcaklığın yanı sıra kullanılan deterjan da triko kıyafet bakımı aşamasında önem taşır. Örme kumaşı hassas iplerden oluştuğundan klasik deterjanlar zarar verebilir. Bundan dolayı narin ürünler için üretilen deterjanlar tercih edilmelidir. Böylelikle narin olan kıyafetleriniz, deterjan kalıntılarından en az seviyede etkilenerek, daha geç sürede yıpranır.
Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.
Yıkama işlemi, triko kabanınızın görünümünü tazeler. Fakat kabanlarınızı çok sık yıkamanız tavsiye edilmez. Kaban giyildikten sonra havalandırılabilir, leke oluşmuşsa nokta temizliği yapılabilir. Bu sayede yıkamalar arasındaki süreyi artırarak sevdiğiniz paltonuzun ömrünü uzatabilirsiniz. Nokta temizleme için lekeyi hemen ılık suyla durulayabilirsiniz. Leke geçmediyse yün deterjanlı nemli bezle leke noktasını nazikçe ovalayarak temizleyebilirsiniz.
Kabanın soğuk su ve çevre dostu yün yıkama deterjanı kullanarak elde yıkama yapılması en iyi yöntemdir. Kaban bakımı konusunda unutulmaması gereken en önemli şey, ürünün hassas yüzeyler olduğu gerçeğidir. Yüzeylerinin tüylenmesine neden olabileceğinden, kabanınızı yıkarken sertçe ovalamaktan kaçınmalı, yıkama işleminden sonra kabanı sert şekilde sıkmamalısınız. Kabanınızı hafifçe suya daldırıp, yavaşça döndürerek yıkayabilirsiniz. Yıkama bittikten sonra kabanı yaklaşık on dakika bekletmek, ardından soğuk suyla iyice durulamak gerekir. Paltonun üzerinde deterjan kalmamasına dikkat edilerek kalan fazla su elle yavaşça uzaklaştırılır ve yıkama işlemi tamamlanır.
Elde yıkama her ne kadar tercih edilir olsa da bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumda çamaşır makinesinin soğuk su ile yün yıkama programı tercih edilmelidir. Sert deterjanlar, ağartıcılar, çamaşır suyu ve leke çıkarıcıları triko kıyafet bakımında kullanmamak gerekir. Söz konusu modelleri yıkarken makineyi fazla doldurmamak da önemli bir ayrıntıdır. Kabanı bir çamaşır yıkama torbasına koyarak yıkamak, yüzey aşınmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Gömlekler, zarif ve modern bir tarz oluşturmayı tercih eden kadınlar için son derece büyük avantajlar sağlar. Gömleklerle uygulayabileceğiniz kombinler iş ortamlarından resmi davetlere, arkadaş ortamlarından özel günlere kadar pek çok farklı alanda değerlendirilebilir. Bu sebeple de triko kıyafet bakımını doğru uygulamanız, ürünlerden uzun süre boyunca faydalanabilmeniz açısından büyük önem taşır. Gömlek bakımı konusunda en çok dikkat etmeniz gereken noktaların başında ise yıkama işlemi gelir. Peki triko gömlek nasıl yıkanır?
Örgü kumaşlar, hassas bir yapıya sahiptir ve bu hassasiyete uygun bir programda yıkanması gerekir. Eğer çamaşır makinesinde hassas yıkama fonksiyonu bulunuyorsa, gömleğinizi bu modda yıkayabilirsiniz. Gömlek yıkama işlemini çamaşır makinenizdeki diğer fonksiyonlarda yıkamanız, gömlek dokusunun zedelenmesine yol açabilir. Bu sebeple, makinenizde hassas ürünler için özel bir fonksiyon bulunmaması durumunda gömleğinizi ters düz ederek ve triko deterjanı kullanarak elde temizleyebilirsiniz.
Triko hırkaları yıkama işlemi, hırkanın kullanım ömrünü uzatabilmek için büyük öneme sahiptir. Hırkalar için ideal yıkama yöntemi olarak elde yıkama kabul edilir. Elde yıkama sayesinde giysinin lifli yapısı daha kolay korunabilir. Aynı zamanda bu giysileri makinelerin hassas yıkama programlarında yıkamak da mümkündür.
Hassas yıkama programları, düşük derecelerle ve fazla sıkma yapmadan triko kıyafet bakımının tamamlanmasını sağlar. Böylelikle liflerin zarar görmesinin önüne geçebilirsiniz. Buna ek olarak hassas yıkama programlarıyla elde yıkamada olduğu gibi yüksek koruma elde etmeniz de mümkün. Triko hırka modelleri için yıkama şekli giysinin kumaş yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle önerileri uygulamadan önce mutlaka giysinin etiketinde yer alan yıkama talimatlarına uymanız önemli. Bu süreçte Mısırlı 1951, detaylı ürün etiketleri ile sizlere yardımcı olmaktadır. Böylece aradığınız ürünleri bulmanın yanı sıra detaylı bir rehbere de ulaşabilirsiniz.
“Triko kıyafetler nasıl yıkanır?” sorusuna en sık verilen cevaplardan biri de makinedir. Gelişmiş teknolojiler sayesinde triko kıyafet bakımı kolaylıkla makinede yıkanabilir. Fakat makine yıkamasında dikkat edilmesi gereken iki şey vardır. Bunlardan ilki sıcaklık ikincisi de programdır. Eğer kumaşları doğru programda yıkamaz, devir sayısını çok yüksek tutarsanız, kumaş hassas olduğu için çok çabuk bozulabilir. Bu yüzden makinenizin hassas ve narin kıyafetler için olan programı tercih edilmelidir.
Eğer makinenizde bu program yoksa devir ortalama 400-600 arasında tutulurken, sıkma seviyesi de en düşüğe ayarlanmalıdır. Aynı zamanda uzun değil, kısa süreli bir program tercih edilmelidir. Uzun süre su ile yıkamak sıcaklık ne kadar az olursa olsun, kumaşın çekmesine ve yıpranmasına sebebiyet verebilir.
Hırkaları uygun programlarla makinede de yıkamak mümkündür. Makinede yıkama sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli detaylar ise su sıcaklığı, sıkma, devir gücü ve seçilen programdır. Hırkalar için mutlaka elde yıkama programı, hassas program veya nazik yıkama gibi program seçenekleri seçilmelidir. Özellikle elde yıkama programı, hırkalar için en uygun makine programlarından biridir.
Hırkanızın renklerini ve dokusunu korumak için bu aşamada renk koruyucu yumuşak bir deterjan tercih edebilirsiniz. Çamaşır suyu veya ağır kimyasallar içeren deterjanlardan kaçınmak hırkanın dokusunu koruyabilmek için önemli. Triko kıyafet bakımını yaparken makinenin kapasitesini aşacak şekilde doldurmamanız da gerekli. Aşırı yüklü bir makinede hırkanızın dokusu zarar görebilir.
Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.
Genellikle kıyafetlerini yıkamak için en çok tercih edilen yollardan biri çamaşır makinesidir. Fakat çamaşır makinesinde yıkarken en çok dikkat edilmesi gereken nokta da sıcaklıktır. Bundan dolayı triko kıyafet bakımında kullananlar tarafından “triko elbise kaç derecede yıkanır” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Kıyafetleri makinede yıkamak için ideal sıcaklık 30 derecedir. Fakat eğer kıyafetin üzerinde zorlu bir leke bulunuyorsa en fazla 40 dereceye kadar yıkanmalıdır. Ayrıca kıyafet üzerinde yer alan kullanım talimatlarında da uygun sıcaklık derecesinden bahsedilir. Dileyen kullanıcılar bu kısmı inceleyerek de uygun sıcaklık, deterjan ve programla birlikte kıyafetlerini makinede yıkayabilir.
Benzer şekilde hırkaların da doğru şekilde bakımının en önemli detaylarından biri su sıcaklığıdır. Yıkama sıcaklığı giysinin deforme olmasının önüne geçer. Hırkanızın yıkama sıcaklığı kumaşının yapısına ve içeriğine göre değişkenlik gösterir. Genel olarak hırkaların 30 ila 40 derece arasında bir sıcaklıkta yıkanması önerilir. Hırkanın kaç derecede yıkanacağıyla ilgili en doğru bilgiyi iç etiketinden alabilirsiniz.
Düşük sıcaklıkta yıkama, kumaşın liflerinin zarar görmesini önler ve yumuşak ve esnek kalmasını sağlar. Renklerin solmasını veya bozulmasını önleyen düşük sıcaklıklar, uzun süre canlı görünümü korumaya yardımcı olur. Düşük sıcaklıkta yıkama, hırkanın çekme veya büzülme olasılığını da azaltır.
Triko kıyafetleri kurutma için kurutucu kullanmak zararlıdır. Kumaşın yıpranmasına ve çabuk eskimesine sebebiyet verir. Bundan dolayı “triko kurutma makinesine atılır mı” sorusunun cevabı olumsuzdur. Triko kıyafet bakımında bazı püf noktalara dikkat ederek, doğal ortamda kurutmak gereklidir. Öncelikle yıkanan modeli çamaşır ipine aşarak kurutmamak gereklidir. Bu yöntem ıslak olduğundan dolayı ürünün yere sarkmasına ve genişlemesine sebebiyet verir. Bundan dolayı model çamaşır askılığa daha düz bir şekilde koyulmalıdır.
Dileyen kişiler düz bir zemine havlu sererek, ürünü üzerine koyabilir. Düz bir şekilde konulan parçanın kuruması için oda sıcaklığında 1 ile 2 gün beklemesi gereklidir. Bu şekilde yapılan kurutma işlemlerinde kumaş esnemez, çekmez ya da şekil bozulması ile karşılaşmaz.
Yıkama ve bakım talimatında aksi iddia edilmediği sürece kabanı kurutma makinesinde kurutmak tavsiye edilmez. Kaban kalitesini ve şeklini koruyabilmek ve uzun yıllar giyebilmek için doğru kurutma yapmak gerekir. Yünlü kabanlar, ıslandıklarında kolayca esner. Bu nedenle sert sıkılmamalı ve bakım talimatında tavsiye edilmediği sürece asarak kurutma yapılmamalıdır.
Sıkmak, kabanı oluşturan liflerin esnemesine ve eğrilmesine, dolayısıyla kabanınızın formunun bozulmasına neden olabilir. Bunun yerine triko kıyafet bakımını yaptıktan sonra nazikçe fazla suyu uzaklaştırıp kuru bir havluya sarmayı deneyebilirsiniz. Havlu fazla suyu emer. Daha sonra dikkatlice kırışıkları elinizle şekillendirilip düzeltebilir ve kuru bir havlunun ya da kurutma askısının üzerine düz bir şekilde serebilirsiniz. Bu sayede kaban üzerinde şeklini bozacak gerilimler oluşması engellenir. Hızlı kuruması için ısıtıcının veya kalorifer peteğinin yanına sermek de doğru bir yöntem değildir. Çünkü ısı, yünün büzülmesine neden olabilir ve en sevdiğiniz kabanınız küçülebilir.
“Triko ütülenir mi?” sorusuna olumlu cevap verebilmek mümkündür. Fakat bu aşamada kumaşı nasıl ütülediğiniz büyük bir önem taşır. Yıkandıktan hemen sonra ütülemek isterseniz, ütünün ısı derecesi orta seviyede olmalıdır. Aynı zamanda ütünün buhar fonksiyonu kullanılarak ütüleme işlemi yapılmalıdır. Eğer buharlı ütüleme özelliği bulunmayan bir cihaza sahipseniz kıyafetinize su püskürterek de buhar etkisi yaratabilmeniz olanaklıdır.
Triko kıyafet bakımı sırasında bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise kıyafetin ters çevrilmesidir. Ayrıca ütü sırasında hafif baskı uygulayarak, hareket etmek kumaşın daha fazla parlamasına yol açar. Fakat kumaşın yanmaması için ütüyü çok fazla aynı yerde bekletmemek ve sürekli gezdirmek gereklidir. Son olarak ütüleme bittikten sonra kıyafetinizi hemen katlamak yerine düz bir şekilde serip, yaklaşık beş dakika sonra katlamak iz oluşumunun önüne geçerken, kıyafetinizin daha geç kırışmasına sebebiyet verir.
Kabanın yıkama talimatında “ütülenebilir” olduğu belirtilmişse hafif bir ütüleme yapabilirsiniz. Bu işlem kabanınıza yenilenmiş bir görüntü sağlar. Peki, dokusuna zarar vermeden kaban nasıl ütülenir? Kabanı tam olarak kurutmadan hafifçe nemliyken ütülemek gerekir. Ütü çok sıcak ya da soğuk olmamalıdır. Triko kıyafet bakımında ütülemeden önce ürünü dikkatlice düzelterek masaya yaymak ve ceplerini açmak gerekir.
Ütülemeye ters taraftan başlanmalıdır. Eğer astarlıysa astar da ütülenmelidir. Kolların ütülenmesi için özel küçük ütü masası aparatları kullanılabilir. Omuzların altına bir yastık koyarak ütüleyebilirsiniz. Kollar, omuzlar, yaka ve küçük detayları nazikçe ütüledikten sonra artık paltonun ön tarafına geçebilirsiniz. Triko kaban kumaşını korumak için ütüleme sırasında nemli bir bez kullanmak tavsiye edilir. Kollar, sırt, yaka, omuzları ütüledikten sonra en son dikişlere geçilir. Kumaşı germemek önemlidir.
Gömlek ütüleme işlemi de özenle gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Yeni nesil ütü modelleri, kumaş tipine uygun özel bir fonksiyona sahiptir. Eğer ütünüzde bu özellik bulunuyorsa, cihazı triko moduna alarak kullanabilirsiniz. Peki söz konusu modu bulunmayan ütüyle triko gömlek nasıl ütülenir? İlk olarak, ütünüzü en düşük sıcaklık seviyesine ayarlamanız gerekir. Ütünün buhar özelliğini kullanarak gömleğinizi nemlendirmeniz de gömleğinizin deforme olmaması açısından büyük adım taşır.
Ütü işlemini yapacağınız zemin de triko kıyafet bakımına etkide bulunur. Gömleği pamuklu, yumuşak ya da hassas bir zeminde ütülemeniz, ısının doğru bir şekilde dağılmasını engelleyerek gömlek dokusuna zarar verebilir. Bu sebeple ütü işlemini yaparken sert, ütüleme işlemi boyunca gömleğinizi sabit tutabilecek, ısıyla eriyip yapışmayacak bir zemin seçmeniz son derece önemlidir.
Ütüleme sırasındaki yüksek ısı lifleri zayıflatabilir ve kumaşın yanmasına neden olabilir. Bu nedenle triko kıyafet bakımında ütüleme işlemi dikkatlice ve doğru yöntemlerle yapılmalıdır. hırkalar düşük ısıda ve iç tarafa dönük olarak ütülenebilir. Özellikle buhar kullanımını değerlendirerek hırkanızdaki kırışıklıkları hızlıca açabilir ve yapısının zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Kırışıklık giderici spreylerin de ütü ihtiyacını gideren etkili bir yöntem olduğunu unutmayın.
Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.
Kıyafetler doğru yıkanmadığı ve kurutulmadığı takdirde esnemeden ve çekmeden ziyade renk solması problemi ile karşılaşmak mümkündür. Bunu sağlamak için de triko kıyafet bakımını doğru yapmanız gerekir. Renk solmasını engellemek için aşağıdaki detaylara dikkat edebilirsiniz:
Kıyafetlerin en büyük sorunlarından biri tüylenme ve topaklanmadır. Tüylenme kıyafetin doğru bakılmamasından kaynaklanır. Triko kıyafet bakımında yıkama esnasında diğer kıyafetlerle sürtünmesi, yüksek sıcaklık, sert deterjanlar, yanlış kurutma yöntemleri gibi durumlar hırkanın topaklanmasının başlıca nedenlerindendir.Bu sorunu önlemek adına kullanıcılar yıkama aşamasında makineyi çok fazla kıyafet ile doldurmamalıdır.
Triko için uygun bir deterjan tercih etmelidir. Kullanım esnasında kıyafet çok fazla esnetilmemelidir. Kullanıcı eğer ürünü elde yıkıyorsa, çitileme işlemi yapmamalıdır. Yıkama sırasında doğru program ve sıcaklık tercih edilmelidir. Kısacası ürün bakımındaki önemli noktalara dikkat eden kullanıcılarda, topaklanma sorunu ile karşılaşılma oranı düşüktür. Bundan dolayı “triko kumaş nasıl yıkanır” ya da “hangi programda yıkanır” gibi sorunların cevaplarını inceleyerek, kullanıma devam etmek gereklidir.
Triko kıyafetlerinizi saklarken dikkat etmeniz gereken bazı önemli unsurlar vardır. Gömlekler için rutubet ve sıcaklık kontrolü büyük önem taşır. Rutubet, gömlek dokusunu bozarak renk solması ve yıpranmalara neden olabilir. Bu yüzden gömleklerinizi kuru ve rutubetsiz ortamlarda saklamalısınız. Ayrıca triko kıyafet bakımını yaptıktan sonra ürünü askıya asarak saklamak, kat izlerinin oluşmasını ve kumaşın aşınmasını önleyecektir. Aşırı sıcaklık da örgü kumaşına zarar verebilir. Bu nedenle gömleklerinizi doğrudan güneş ışığından ve ısıtıcılardan uzak tutmalısınız.
Kabanlar ise farklı bir yaklaşım gerektirir. Ağır ve kalın kabanları askıya asmak, omuzlarda esnemeye yol açabileceği için düzgün bir şekilde katlayarak saklamalısınız. Kabanların içeriğindeki yün, güveler için çekici olabilir. Bu yüzden kıyafet bakımlarınızı güve önleyici yöntemlerle tamamlamalısınız. Kabanları ve diğer eşyalarınızı temiz ve serin, kuru ortamlarda, doğrudan gün ışığından uzakta saklamalısınız. Gardırobunuzu düzenli olarak temizleyip havalandırmak,eşyalarınızın ömrünü uzatacaktır. Söz konusu yöntemlerle, triko kıyafet bakımını yaparak uzun süre ilk günkü gibi kullanabilirsiniz. Bu süreçte kaliteli triko parçalara ulaşmak için Mısırlı 1951 sizlere hizmet vermekte. Siz de kategorilerimizi inceleyerek Mısırlı 1951’in eşsiz koleksiyonlarını keşfedebilirsiniz.